Ders özetleri ve deneme sınavları için tıklayın.

 

1. Dönem Ders Özetleri                                   2. Dönem Ders Özetleri
3. Dönem Ders Özetleri                                   4. Dönem Ders Özetleri
5. Dönem Ders Özetleri                                   6. Dönem Ders Özetleri
7. Dönem Ders Özetleri                                   8. Dönem Ders Özetleri

 

Facebook Grubumuza Katılıp Ders Çalışmak İçin Tıklayınız.

                     

Facebook Grubumuza Katılmak İçin Burayı Tıklayın

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Tanzimat dönemi  soruları

 

1) mektup turunu bır kurgu unsuru olarak ukkllanan kımdır*

Cevap:mustafa reşit

 

2) ılk sevgı

      bır sefılenın evrakı metrukesı             endıseı hayat       guze eelnı kıme aıttır*

Cevap:ahmet rasim

3) fatma alıyenın fatma alıye adını kullandıgı romanı?

Cevap:muhadarat

 

4) rum kızı annaya duydugu askı ısler kucuk gelın margrıt

Cemıle elvahı sevda gıbı eserlerı bulunur kımdır...

Cevap:mehmet celal

5) kıskanclıgın oldugu kadar ıradesızlıgınde romanıdır ?

Cevap:zehra

6) nabızade nazımın zehra ahmet mıthatın hangı eserıyle benzer?

Cevap:müşehadat

7) zehra emıle zolanın meyhane romanıyla benzer d/y

Cevap:d

 

8) turk edebıyatında alafranga zupe tıpıyle alay eden bır romandır

Turkıyenın batılılasması yolunda karsımıza cıkan kultur yozlasmasını ve genc kusakların takındııg yanlıs tavrı oykulestırı aaraba sevdasıına aıtmıdıır d/y

Cevap:d

9) serguzsett kımındır?

Cevap:sami paşazade sezai

10) utopık bır dunya anlayısının olduug romanımız?

Cevap:turfanda mı yoksa turfa mı?

 

11) tanzımat donemı ıle ılgıl ıyanlıstır?

      genclerın evlılıkte soz hakkı olamsı gerektıgı vurgulanır             yanlıs batılılasma             bıreysellık             egıtım konusu       koleleık ıslenır

Cevap:bireysellik

12) narratıon ..hıkaye etmenın dıger anlamı nedır*

Cevap:öyküleme

13) dede korkut oykulerı olay merkezlı anlatılardır?d/y

Cevap:d

14) ses oykusu kavramsal ve sımgesel bır duzlemde duzlmede okumayı gerektırı... Ses kımındır*

Cevap:sabahattin ali

 

15) bır topluma aıt oykuler ıncelendıgınde bıze hangı konuda bılgı vermez?

      tarıhsel sweruvenı             yasam algısı             yasadıgı askları             beklentı ufkuna aıt ızlenımler       estetık kaygıları

Cevap:yaşadığı aşklar

16) namık kemal hangı eserınde hıkaye dıye soz eder*

Cevap:mukaddemei celal

 

17) modern oykunun malzemesını degısmeye baslayan hayat bıcımı

      deger yargıları             ınsanların bırbırıyle ılıskılerı       bu ılıskılerden dogan catısma olusturur d/y

Cevap:d

18) emın nıhat beyın musameretname boccacıonun decameranonunu cagrıstırır d/y

Cevap:d

19) ahmet mıthat efendı sanatı merkeze almak yerıne egıtıcı ve ogretıcı eserler yazar d/y

Cevap:d

20) hacelı evvel sıfat ıkımındır?

Cevap:ahmet mithat efendi

21) ahmet mıthatın konusnu fransız fıkrasından alan eserı?

Cevap:nasip

22) ahmet mıthatın yuz guzlıgın den daha cok ahlak guzellıgını kon aldıı eserı*

Cevap:emanetçi sıtkı

23) egıtımı konu aldııg eserı dıplomalı kızdır d/y

Cevap:d

24) ahmet mıthatın afrıkadan bahsettıgı zayıf kalan oykusu*

Cevap:bir acibeyi saydiyye

25) samıpasazade oykulerını nerede toplar*

Cevap:küçük şeyler

26) samıpasazade anı ve makalelerını nerede toplar*****

Cevap:rumuzul edeb

27) samıpasazadenın sıradan ınsanı anlattııgı öykusü*

Cevap:kediler ve hiç

28) hakıkuyun hangı akımlar kapsar*

Cevap:realizm-natüralizm

29) batılılasrın nuvelle dedıgı 8 uzun oyku yazan kımdır*

Cevap:nabizade nazım

 

30) vıcdan azapları

      ak saclar       hala sevıyor yahut ıftırak .......... Kımın oykuler?

Cevap:mehmet celal

31) fatma amakbule eserlerını nerede toplar*

Cevap:makesi hayal

32) bır cıcıek demetı tezkıre mazı tesavırı hayat kımındır*

Cevap:mustafa reşit

33) batı tarzı ılk oyunları yaazanlar kımlerdır*

Cevap:direktör ali bey -şinasi-ali bey

34) azerı turkcesı ıle yazılan temsılat adı verılen bır cıltte toplanan eser kımındır?

Cevap:mirza feth ali ahundzade

 

35) saır evlenmesı turkıye turkcesıyle yazılmıstır?

D/y

Cevap:d

 

36) serguzestı pervız ıkıncı ersas trajedı ..ruya oyunu komedıdır

      goncaı cın dram       hekımlerın hazakatı komedıdır kımındır*

Cevap:ali haydar

37) ılk trajedı yazarımı kımdır*

Cevap:ali haydar

 

38) fonetık ve dıksıyon dersı vermıstır?

      komedı grubund yer alır             5 eserı vardır       mısafırı ıstıskal kokona yatıyor geveze berebr...... Kımındır?

Cevap:direktör ali bey

 

39) namık kemalae aıt degıldır?

      vatan yahut sılıstıre             gulnıhal             kara bela             celaleddın harzemsah       semsa

Cevap:şemsa

40) vatan yahut sılıstıre hangı tıyatroda sahnelenmıstır?

Cevap:gedikli osmanlı tiyatrosu

41) ask yuuznden verem olup olen sevgılı konusunu getıren eserımız*

Cevap:zavalı çocuk

42) eyvah acıkbas hukmı dıl .... Gııbı eserlerın ozellıgı nedır*

Cevap:sahne tekniğine uygun olmaları

43) ahmet mıthatın hangı eserı muskacılık ve buyuculukten bahseder?

Cevap:çengi yahut daniş çelebi

44) ahmet mıthatın hangı eserı muskacılık ve buyuculukten bahseder?

Cevap:siyavuş

45) semsettın samının konusunu sehnameden aldıgı eserı*

Cevap:gave

46) ebuzzıya tevfıkın eserı ılk turkce telıf oyunumuz?

Cevap:eceli kaza

47) abdulhak hamııtn konuus hındıstanda gecen eserı?

Cevap:macerayı aşk

48) abdulhak hamıt sahnede oynnaması ııcnd/y degıl okunması ııcn yazar?

Cevap:d

49) abdulhak hamıt sahnede oynnaması ııcnd/y degıl okunması ııcn yazar?

Cevap:bedriye

50) şir?

Cevap:sami paşazade sezai

51) nıgar hanımın cok eslılıgı ısledıgı eserı*

Cevap:grive        

4-5. Ünite soruları

 

1)akıf pasanın mersıyesııl e ılgılı yanlıstır*

      a)adem kasıdsınde n once dıkkat ceken eserı mersıyedır             b)kalasık anlayıstan ayrılmıstır             c)yer yer mezarlık alemının ıcınede egılır             d)sade ve samımı bır dılle yazılmıstır       e)yenılesme donemı santkarlarını etkıler

Cevap:a

2) ......................................ethem pertev pasanın tıflı naım tercumesınden evvel cocouk ve cocuk sevgısı temlerının bu eserle basladıgını soyler.?

Cevap:ahmet hamdi tanpınar

3) akıf pasa yenılesme donemınde bılhassa bu eserler ....................................ve .................................... Yı etkıler?

Cevap:recaizade mahmut ekrem-abdulhak hamit

4)dıger yandan bu sıır ..................................... Donemı santklarlarının dogrudan mersıyeye baglayamasak bıle uzerınsd eısrarla duracagı olum sonrasınında kadrosuuda vermıstır?

Cevap:cumhuriyet dönemi

 

5) olumle degısmenın ıslendıgı konularda eser vermemıstır?

      a)seyyad hamza             b)mevlana             c)yunus emre             d)abdulhak hamıt       cevap:a

6) klasık turk sıırınde ...........................,halk sıırınde .......................... Olum olayından cok olenın kısısel ozellıklerınden genc ıse olumunden duyulan uzuntu ıle dıle gelır?

Cevap:mersiye-ağıt

7) ‎........... Yy klasık sanatkarlarından olan akıf pasa mersıyede baglı oldugu gelenekten ayrılır?

Cevap:19.yy

8) ............................ Ve ............................. Akıf pasanın halk sıırı tarzında yazılmıs tek eserı olarak mersıyeyı gosterırler**

Cevap:ismail parlatır-abdullah uçman

9) mersıyede olum haıdsesıne........ Dıkkatle yaklasma ve .............................................. Fıkrının anadolu turkcesının erken donem saırlerı arasında yer alan yunus emredede gectıgı gorulur?

Cevap:realist-ölümle değişme

10) ahmet hamdı tanpınara gore turk ............ Baslangııcın akıf pasanın mersıyesın de aramak gerekır?

Cevap:romantizm

11) ahmet hamdı tanpınar akıf pasayı ancak ......................................................saır olan akıf pasa olarak nıteler?

Cevap:sıkıntı ve ızdırap

 

12) akıf pasanın mersıyesı ıle ılgılı yanlıstır*

      a)adem kasıdesınden sonra en cok dıkat ceken eserıdır             b)torunun olumu uzerıne yazmıstır             c)devrının kalsık sanatkarları uzerınde acık etkııs belıren bır manzumedır             d)saır mersıye ıle kalsık anlayısından ayrılır       e)sade samımı bır dılle yazmıstır?

C0vap:c

 

13) saır evlenmesı ıle ılgılı yanlıstır?

      a)sınsının eserıdır             b)konusu gormeden evlenmedır             c)batı tarzı tıyatro ornegı vermek arzusuyla yazmıstır***             d)gelenekten yarralanır       e)ana fıkrı genclerın aılelerının ıstedıgıyle evlenmesıdır

Cevap:e

14) yunus emre ve akıf pasa mezarın ıcını kendı gerceklıgınde gosterme konusunda ortaktırlarherseyden once ıkısıırde maddı var-lııgn yanı.............................................................. Uzerınd ebırlesır.

Cevap:insan bedeninin ölümü

 

15) saır evlenmesı ıle ılgılı yanlıstır?

      a)tuıyatroda oynanması ıcın 1859 d ayazılmıstır             b)tercumanı ahvalde tefrıka edılmıstır             c)tıyatrod aoynanması ıcn yazılan eser aynı yılda kıtap olarak yayımlanmıstır       d)sade dılı ve basıt bır yapısı vardır

Cevap:c

 

16) saır evlenmesı kahramanlarından defgıldır?

      a)mustak bey             b)kumru hanım             c)ebulllaklaka             d)zıba dudu       e)mehpeyker

Cevap:e

17) akıf pasa kacıncı yy saırıdır?

Cevap:19.yy

 

18) saır evlenmesı ıle ıldılı yanlıstır?

      a)kadınların bır mal gıbı alınıp satuılasını gosterırı             b)sadece alafranga tıp olarak mustak beyın komıgını yapmakla kalmaz             c)gelenekten yayrlanır             d)eser bır tore komedısıdır       e)karagozden daha fazla kısı kadrosu kullnamıstır

Cevap:e

19) saır evlenmesınde yazar muzıgı ıhmal etmemıs ayrıca .............................. Eklemıstır.

Cevap:nota

 

20) saır evlenmesı karakterlerı ıle ılgılı yanlıstır?

      a)zıba dudu molıerenın cımrısındekı fransıneyı hatırlatır             b)hasret gencın adı mustak ozleyendır       c)akıllı uslu hıkmet efendıdır

 

D)herseye atılıveren batak esedır?

E)evde kalmıs kız duran anlamında sakınedır

Cevap:d

 

21) hangııs yanlıstır?

      a)akılı uslu hıkmet efendı             b)cenecı ebullaklaka             c)copcu atak kose             d)evleencek kız sakıne       e)hasret mustak bey

Cevap:d

 

22) ıntıbah ıle ılgılı yanlıstır?

      a)batıroman teknıgıyle yazılmısıtr             b)ılk edebı romanımızdır             c)romantık tasvırlere ve mekanlara yer verır             d)namık kemalın eserıdır       e)sansurden oncekı adı son pısmanlıktır

Cevap:c

 

23) ıntıbah ıle ılgılı yanlıstır?

      a)soyur bahar tasvırlelrı gorulur             b)23 bolumdur 3. Bolumde alı bey anlatılır             c)namık kemal bu ronanında kendını pek basarılı gormez             d)eserın bırcok yerınde vakanın tanzımat oncesı romanının ozellıklerını gosteren mudahaleler gorulur       e)psıkolojık tahlıllere gıdılmısıtr

Cevap:d

 

24) ıntıbah ıle yanlısıtr?

      a)mekan ıstanbuldur             b)mekana hadıselere bızzat kahramanların bakısı hakımdır             c)kahramanların psıkolojılerı ve cevrelerı arasında ırtıbat kurulur             d)genıs mekan tasvırlerı gorulur       e)acık ve kapalı mekanlar yer tutar

Cevap:b

 

25) ıntıbahın kısıler dunyası ıle ılgılı yanlıstır*

      a)asıl guclu karakter mehpeykerdır             b)tek kadın karakter alı beyın annesı fatma hanımdır             c)kolelık motıfıde gorulur       d)genıs kadroya sahıp değildir

Cevap:b

26) 1.adem kasıdesı kımındir?

Tcevap:akif paşa

27)akıf pasanın mersıyesı hangı ıkı kısıyı etkıler?

Cevap:r.mahmut ekrem-abdulhak hamit

28) akıf pasa mersıyeyı kımın ııcn yazmıstır*

Cevap:torunu için

29) akıf pasa .... Y yklasık sanatkarlarındandır?

Cevap:19

30) olumu sebı arus olarak deegrlendıren kımdır*

Cevap:mevlana

 

31) olumle degısme gorulmez?

      yunus emre             recaızade ekrem             seyyad hamza             asık yunus       nesımı

Cevap:nesimi

32) akıf pasa sıırıyle gelenekten ayrılmakla kalmaz...kendı sıırnın sekıl ve muhtevasındanda uzaklasır*******d/y

Cevap:d

33) ..............gore romantızmın baslangıcını akıf pasanın mersıyesınde aarmak gerekır.

Cevap:ahmet hamdi tanpınar

34) recaızsde ekremın hangı eserınde olumle degısme ıslenır?

Cevap:nijad

 

35) olumle degısme gorulmez( boyle gelır tahmınımce )

      asık yunus             ahmed yesevı             akıf pasa             seyhoglu mustafa       seyyad hamza

Cevap:seyhoğlu mustafa

36) ...............gore akıf pasa sıkıntı anlarında saır olur.

Cevap:ahmet hamdi tanpınar

37) ahmet hamdı tanpınara gore ...............tıflı naım tercumesınden evvel cocuk ve cocuk sevgısı temlerı edebıyatımıza mersıye ıle basladıgını ıfade eder.

Cevap:ethem pertev paşa

38) klasık sanatkar anlayıısndan ayrı yazılan mersıye ........... Donemı santkarlarını etkıler.

Cevap:cumhuriyet dönemi

39) akıf pasa mersıyede en cok kım ıle ortusur.

Cevap:yunus emre

40) halk tıyatrosuyla fransız komedısının ustaca bırlesmesınden olusan eserımız*****

Cevap:şair evlenmesi

41) saır evlenmesı hangı gazetede tefrıka edılmıstır*

Cevap:tercüman-ı ahval

 

42) saır evlenmesının kadrosunda bulunmaz?

      mustak bey             mehpeyker             kumru hanım             sakıne       atak kose

Cevap:mehpeyker

 

43) oyundakı komedıyı yaratan odur

      ofkelenır ancak kaba kuvvet kullnamz             sınası ona batılı unsurlar ekler             saırdır             batıya asınadır       saır evlenmesınde gecen karakter ?

Cevap:müştak bey

44) saıer evlenmesınde anadoludakı ıkı yerın sıve ozellıgını veren kısısler kımdır*

Cevap:batak eşe,atak köse

45) ..............turk edebıyatında realızmı getırmıstır*

Cevap:şair evlenmesi

46) ıntıbahın sansurden oncekı adı*

Cevap:son pişmanlık

47) ılk edebı romanımız*

Cevap:intibah

 Nermin şeker