Ders özetleri ve deneme sınavları için tıklayın.

 

1. Dönem Ders Özetleri                                   2. Dönem Ders Özetleri
3. Dönem Ders Özetleri                                   4. Dönem Ders Özetleri
5. Dönem Ders Özetleri                                   6. Dönem Ders Özetleri
7. Dönem Ders Özetleri                                   8. Dönem Ders Özetleri

 

Facebook Grubumuza Katılıp Ders Çalışmak İçin Tıklayınız.

                     

Facebook Grubumuza Katılmak İçin Burayı Tıklayın

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

HALK HİKAYELERİ ÜNİTE-4 SORU VE CEVAP

1.Aşağıdakilerden hangisi kahramanlık hikayesi değildir?

a.Köroğlu

b.Kirmanşah

c.Aşık Garip

d.Şah İsmail

e.Yaralı Mahmut

 

2.Köroğlunun halk ağzından ilk derlemeleri kaçıncı yüzyılda başlar?

a.16.y.y

b.17.y.y

c.18.y.y

d.19.y.y

e.20.y.y

 

3.Köroğlu hikayesinin 19.y.yda Rusça Tercümesi kim tarafından yayımlanmıştır?

a.V.Jirmunskiy

b.İ.Şopen

c.A.Chodzko

d.Pertev Naili Boratav

e.Fikret Türkmen

 

4.13 hikayelik İLK önemli Köroğlu destan metnini tespit edip yayımlayan kişi kimdir?

a.V.Jirmunskiy

b.İ.Şopen

c.A.Chodzko

d.Pertev Naili Boratav

e.Fikret Türkmen

 

5.Köroğlu Hikayesinin ilk Türkçe yayımını yapan kişi kimdir?

a.Mir Babaoğlu Hasan Molla

b.Fikret Türkmen

c.Mehmet Kaplan

d.Pertev Naili Boratav

e.İ.Şopen

 

 

6.Aşağıdakilerden hangisi Doğu Varyantlarında Köroğlunun babasının adı değildir?

a.Ravşan

b.Rövşan

c.Ravşanbek

d.Revşenbek

e.Hz.Ali

 

7.Aşağıdakilerden hangisi Batı Varyantlarında Köroğlunun babasının adı değildir?

a.Uruşan Baba

b.Yusuf

c.Deli Yusuf

d.Ravşan

e.Ali

 

 

8.Aşadakilerden hangisi Doğu varyantlarında Köroğlunun annesinin adı değildir?,

a.Akanay

b.Bibi Hilal

c.Hilalay

d.Zulper Ayım

e.Rahşan

 

9.Aşağıdakilerden hangisi Köroğlunun Doğu varyantlarında geçen özelliklerinden değildir?

a.Mezarda ölüm

b.Kısrak tarafından emzirilme

c.Ölüp dirilme

d.Bebeğin ağzında dişiyle doğması

e.Bebeğin doğar doğmaz konuşması

 

10.Aşağıdakilerden hangisi Köroğlunun asıl adı değildir?

a.Ruşen Ali

b.Irışvan Ali

c.Rövşen

d.Rövanşan

e.Hürüşan

 

11.Aşağıdaki  anlatmalardan hangisinde  Köroğlunun çocuklarıyla ilgili yanlış bir değerlendirme vardır?

a.Özbek anlatmalarında oğlu:Ivaz Han’dır

b.İstanbul rivayetlerinde oğlu=Hasan Bey’dir

c.Batı anlatmalarında oğlu:Hasan’dır

d.Doğu anlatmalarında kız çoğuna sahip olduğundan bahsedilir.

e.Anlatmaların büyük kısmında zürriyetsizdir

 

 

12.Aşağıdakilerden hangisi Türkiyede Köroğlunun memleketi kabul  edilen bir yer değildir?

a.Dört divan

b.Kemah

c.Muradiye

d.Osmaniye

e.Sarıkamış

 

13.Aşağıdakilerden hangisi köroğlunun yaptığı işler arasında gösterilemez?

a.Tüccar

b.Çoban

c.Derviş

d.Aşık

e.Asker

 

 

14.Köroğlu hikayelerini ilk derleyen ve batı dillerine çeviren kişi kimdir?

a.V.Jirmunskiy

b.İ.Şopen

c.A.Chodzko

d.Pertev Nasaili Boratav

e.Fikret Türkmen

 

 

15.Türkiyede Köroğlu ile ilgili İLK bilimsel yayını yapan kişi?

a.V.Jirmunskiy

b.İ.Şopen

c.A.Chodzko

d.Pertev Naili Boratav

e.Fikret Türkmen

 

16.Aşağıdakilerden hangisi Köroğlunun celali olduğu görüşüne katılmaz?

a.İ.Şopen

b.Eviliya Çelebi

c.Jirmun

d.Zarifov

e.Petru

 

 

17.Köroğlunun Gazneli Mahmut olduğunu düşünen kişi?

a.Zeki Velidi

b.Faruk Kadri

c.Fikret Türkmen

d.Ahmet Edip Uysal

e.Ziya Gökalp

 

 

 

 

1.c

2.d

3.b

4.c

5.a

6.b

7.d

8.e

9.a

10.d

11.d

12.d

13.e

14.c

15.d

16.a

17.e